Meteen naar de inhoud
Home » Controller PS5

Controller PS5

Voor de echte fanatieke gamer maakt een goede controller een wereld van verschil. Tussen de grotere fabrikanten is het daarom ook altijd een ware strijd als het gaat om de beste controller. Wat maakt een goede controller nou goed? Dat is voor iedereen anders. Vaak wordt gekeken naar het gewicht, de ligging in de hand en de weerstand van de knoppen. Sony heeft met de nieuwe PS5 controllers in ieder geval weer erg haar best gedaan om de concurrentie voor te blijven. Lees hier onder alle specificaties.

controller ps5
official Sony picture all rights reserved

Controller PS5 | DualSense PS5 |

Met de komst van de nieuwe console heeft Sony ook nieuwe controllers voor de PS5 uitgebracht. Deze DualSense controllers zijn behoorlijk verschillend vergeleken met zijn voorgangers. Als eerste kijken we naar het design van de controllers. Want ook hier heeft Sony flink uitgepakt. De nieuwe PS5 controller heeft een strak design met twee kleuren waardoor het een moderne uitstraling heeft gekregen. Naast het design zijn er ook verschillen te vinden in het gebruik. Zo is de “share” button vervangen door een “Create-knop” zodat jij nog sneller gen gemakkelijker content kunt delen van jouw favoriete game. Daarnaast heeft deze controller ook een ingebouwde microfoon zodat het gebruik van een headset niet perse meer nodig is om met jouw vrienden te kunnen chatten. Verder kent de controller nog wat speciale features die we hieronder verder zullen toelichten.

  • Adaptive trigger; dankzij de nieuwe adaptive triggers krijgen de gamers meer weerstand op de L2 en R2 knoppen. Zo kan er dus onderscheid gemaakt worden met race spellen of met games zoals Call of Duty waar deze knoppen als schietknop dienen. Dankzij de verhoogde weerstand geeft dit de gamer een nog realistischere ervaring.
  • Haptische feedback; met haptische weerstand wordt bedoeld dat de ondergrond van het speelveld bepalend is voor de trilling van de controller.

DualShock Backward Competitable?

Zijn de DualShock controllers voor de PS4 backward competitable? Dat is een goede vraag, en niet zomaar beantwoordt bleek. Want even ontstond er wat onduidelijkheid rondom de controllers. Zo was het niet duidelijk of de bestaande DualShock 4 controllers zouden werken op de nieuwe spelcomputer. Het verlossende antwoord; de DualShock PS4 controllers zullen blijven werken op de PS5 console, maar alleen voor de supported PS4 games. Dus met andere woorden, je kunt de DualShock 4-controllers gebruiken voor de huidige PS4 games in de PS5, maar niet voor de PS5 uitgebrachte games. Hiervoor heb je de nieuwe DualSense controller nodig.

Echter, veel game uitgevers hebben hun nieuwe generatie spellen nog gebaseerd op de PS4 waardoor de kans groot is dat het gros van de spellen nog steeds gespeeld kunnen worden met de oude controllers. Waarschijnlijk zal voorlopig alleen Sony Studio’s spellen uitbrengen die volledig zullen werken met de nieuwe PS5 controllers.

Accessoires PS5

Deze controller heeft nieuwe kenmerken zoals adaptive triggers  waardoor je meer weerstand krijg op de L2 en R2 knoppen. Daarnaast is ook kenbaar gemaakt dat de accessoires zoals; racestuurtjes, pedalen en arcade fighting sticks wel allemaal blijven werken op de nieuwe PS5 mits uitgegeven door een bedrijf met de juiste licenties. Controleer daarom zelf bij het bedrijf of jouw PS4 accessoires compatibel zijn voor de nieuwe console.