Meteen naar de inhoud
Home » PS 5 of Xbox Series X kopen?

PS 5 of Xbox Series X kopen?

PS 5 of Xbox, wat is de beste keuze? Of je een PS5 of een Xbox koopt is vooral een persoonlijke keuze. Speel je al jaren op een PlayStation? Dan ben je waarschijnlijk eerder geneigd om een Playstation 5 te kopen. Voor Xbox-gamers geldt hetzelfde. Twijfel je welke console de beste is? Wij hebben voor jou de voor- en nadelen van de nieuwe consoles op een rijtje gezet. Zo kun je alle specificaties van de nieuwe Playstation en Xbox vergelijken.

PS 5 of Xbox
Afbeelding: Sony & Microsoft

PS 5 of Xbox Series X?

PS 5 vs Xbox, welke verschillen zijn er? De PS 5 en de Xbox hebben veel overeenkomsten, maar ook een aantal verschillen. We hebben de verschillen tussen de nieuwe Playstation en Xbox ingedeeld in een aantal categorieën:

 • Het design, hoe zien de nieuwe consoles er uit?
 • De prijs, hoeveel kosten de nieuwe Playstation en de nieuwe Xbox?
 • De Specificaties op een rijtje: PS 5 specs vs Xbox specs.
 • Playstation en Xbox exclusives, welke exclusives zijn er?
 • Controller: wat is het verschil tussen de controllers?
 • Geheugen: hoeveel geheugen hebben beide consoles en hoe kun je het geheugen vergroten?

PS5 of Xbox; Het design

We beginnen met het design van de nieuwe consoles. Welke console jij mooier vindt is natuurlijk geheel aan jou. Wij hebben de meest opvallende dingen voor jou op een rijtje gezet. De afmetingen van de PS 5 vs de Xbox Series X.

 Playstation 5Xbox Series X
Hoogte38 cm30,1 cm
Breedte10,4 cm15,1 cm
Diepte26 cm15,11 cm

Wat allereerst opvalt is dat de Playstation 5 hoger is dan de Xbox Series X. De Playstation 5 is 38 cm hoog (39 cm met voetstuk), de Playstation 4 was “slechts” 29,5 cm hoog. De Playstation 5 is wel een stuk smaller dan de nieuwe Xbox. Een ander optisch verschil is de kleur: de PS 5 is wit, de nieuwe Xbox zwart. Of de nieuwe consoles in andere kleuren zullen verschijnen is nog niet bekend gemaakt.

De prijs

De prijs van de nieuwe Playstation en de nieuwe Xbox is gelijk. Beide nieuwe consoles komen voor rond de €500,- in de winkels te liggen. De “kleinere” versies van beide consoles verschillen wel. De Playstation All Digital kost rond de 400 euro, de Xbox Series S kost 300 euro. Daarnaast zullen verschillende accessoires en games wel verschillen in prijs.

De Specificaties

PS 5 vs Xbox specificaties, wat zijn de verschillen? De next-gen consoles zijn qua specificaties vrijwel gelijk. De Playstation 5 heeft een iets snellere processorsnelheid dan de Xbox Series X. Daarentegen heeft de Xbox weer een kleine voorsprong op grafisch gebied. Wat dit in de praktijk voor jou als gamer zal betekenen is lastig te zeggen.

PS 5 vs Xbox specificaties

SpecificatiesPlaystation 5Xbox Series X
Prijs€499,-€499,-
Release datum19 november 202010 november 2020
Backwards CompatibleJa, bijna alle PS4 gamesJa, bijna alle Xbox One, Xbox 360 Xbox Origanal games
CPU8-core 3.5 GHz AMD Zen 28-core, 3.8 GHz AMD Zen 2
GPU10.3 teraflop AMD RDNA 212.0 teraflop AMD RDNA 2
RAM16 GB GDDR616 GB GDDR6
Beeld resolutieTot 8k gamingTot 8k gaming
Frame rate (FPS)tot 120 frames per second (FPS)tot 120 frames per second (FPS)
Disc Drive4K UHD Blu-ray4K UHD Blu-ray

Opslag capaciteit en uitbreidbaar geheugen

De PS 5 console en de nieuwe Xbox krijgen allebei een hypermoderne SSD kaart als opslaggeheugen. Op deze manier worden laadtijden verkort en krijgen game-ontwikkelaars meer mogelijkheden om de vetste spellen te ontwikkelen. Door deze SSD-kaarten wordt een grote stap voorwaarts gezet ten opzichte van de “oude” harde schijven. De PS 5 krijgt 825 GB geheugen en de Xbox Series X 1 TB geheugen. De SSD kaart van de PS5 is wel een stuk sneller dan die van de Xbox Series X  (5.5GB/s voor RAW data op de PS tegenover 2.4GB/s voor RAW  op de Xbox). Daarnaast is het voor beide consoles mogelijk om het geheugen uit te breiden met een externe SSD-kaart. Welke SSD-kaarten hiervoor het meest geschikt zijn wordt op een later tijdstip bekend gemaakt.

PS 5 controller of Xbox controller

Welke controller is het beste? Veel gamers kiezen voor een bepaalde controller omdat ze deze al gewend zijn. De één heeft liever een Playstation controller, de ander een Xbox controller. De Playstation 5 controller is wel iets duurder dan de Xbox controller:

 • De nieuwe PS 5 controller kost €69,99.
 • De nieuwe Xbox controller kost €59,99.

Welke controller het meest geschikt is voor jou ligt vooral aan je persoonlijke voorkeur en aan welke console je hebt.

Playstation Exclusives vs Xbox Exclusives

PS exclusives vs Xbox exclusives, welke console heeft de beste games? Veruit de meeste games komen uit op zowel de Playstation als de Xbox. Maar er zijn een paar games die exclusief op de Playstation of de Xbox uitkomen. Voor sommige gamers zijn de exclusives een reden om voor de PS of de Xbox te kiezen. Daarom hebben we voor jou de exclusives van beide consoles vergeleken:

Een overzicht van de Xbox Exclusives vs Playstation Exclusives:

Playstation ExclusivesXbox Exclusives
God of War: RagnarokExomecha
Astro’s PlayroomAs Dusk Falls
Horizon Forbidden WestHalo Infinite
DeathloopState of Decay 3
Hogwarts LegacyAvowed
The Lord of the Rings: GollumFable
Final Fantasy 16 (tijdelijk)Crossfire X
Demon’s SoulsThe Elder Scrolls 6
Destruction All StarsStarfield
Spider-Man: Miles MoralesDoom Eternal
ReturnalFlight Simulator
Ratchet & Clank: Rift ApartForza Motorsport
Ghostwire TokyoEverwild
Marvel’s AvengersS.T.A.L.K.E.R. 2
GodfallThe Medium
Sackboy: A Big AdventureSenua’s Saga: Hellblade II
Project AthiaScorn
Gran Turismo 7

Backwards compatible

Op zowel de PS 5 als de nieuwe Xbox kun je bijna alle spellen backwards compatible blijven spelen. Weet je niet of je voor de nieuwe PS 5 of de Xbox moet gaan? Dan kan backwards compatible wellicht de doorslag geven. Heb je al veel PS 4 games die je wilt blijven spelen? Kies dan voor een Playstation 5 zodat je ook deze spellen kunt blijven spelen. Je kunt PS 4 games namelijk niet op de Xbox spelen, en vice versa.

Playstation 5 of Xbox Series X, welke console is beter?

Welke console is beter, de PS 5 of de Xbox Series X? Als we al het bovenstaande samenvatten dan komen we tot de conclusie dat beide consoles niet zoveel verschillen. Ben je er nog niet over uit welke console voor jou het beste is, vraag jezelf dan af:

 • Welke Exclusives je wilt spelen.
 • Of je zelf een voorkeur hebt voor de Xbox of de Playstation.
 • Wil je jouw oude Xbox games blijven spelen? Kies dan ook nu weer voor een Xbox.