Meteen naar de inhoud
Home » Specificaties PS5

Specificaties PS5

Er wordt veel gespeculeerd en geschreven over de PS5 specificaties. Echte liefhebbers kunnen haast niet wachten tot het zo ver is. De nieuwe console komt naar verwachting in het najaar van 2020 uit en gaat op het gebied van de hardware er enorm op vooruit. Denk hierbij aan de snelheid, laadtijd en overall performance van de PS5 worden ongeëvenaard goed. In dit artikel zullen wij voor de echte liefhebber alle technische specificaties op een rij zetten. En voor de leek, zullen wij uitleggen hoe je dit gaat merken met de nieuwe games!

PS5 specs
official picture by Sony, all rights reserved

PS5 Specificaties |Specs|

Tijdens de persconferentie in de zomer van 2020 zijn de PS5 specificaties bekend gemaakt. Hier werden alle technische details kenbaar gemaakt en uitgelegd hoe zij werken. Dankzij het gebruik van smart technology en nieuwe technieken denkt Sony de voorsprong te kunnen behouden op de Xbox Series X. Hieronder vind je een overzicht van alle technische details voor de nieuwe PS5:

  • CPU: 8x Zen 2 Cores at 3,5GHz (variable frequency)
  • GPU: 10,28 TFLOPs, 36 CUs at 2,23GHz (variable frequency)
  • GPU Architecture: Custom RDNA 2
  • Memory/Interface: 16GB GDDR6/256-bit
  • Memory Bandwith: 448GB/s
  • Internal Storage: Custom 825GB SSD
  • IO Throughput: 5,5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed)
  • Expandable Storage: NVMe SSD Slot
  • External Storage: USB HDD Support
  • Optical Drive: 4K UHD Blu-ray Drive (niet in de PS5 all digital)

Daarnaast kan er met de nieuwe console tot 120 frames per seconde (FPS) behaald worden, met een uitvoer van 120 Hz. De nieuwe console draait op minimaal 4k beeldresolutie en ondersteund zelfs 8k zodat jij je games kunt spelen met een ongekende resolutie.

Laadtijd PS5

De laadtijd van PS5 is sterk verbeterd. Dankzij de krachtige en aangepaste CPU, GPU en SSD systemen heeft Sony de laadtijden van de games enorm weten te verlagen. In een “uitgelekte” video van de nieuwe game Spiderman Miles Morales is te zien dat de laadtijd inderdaad omlaag is gebracht naar minder dan een seconde! Niet alleen dankzij de krachtige procesoren maar ook door middel van slimme technologieën kan beter en efficiënter om worden gegaan met deze kracht.

SSD PS5

SSD staat voor Solid State Drive, ofwel het digitale opslag medium. Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van deze nieuwe techniek die de “ouderwetse” HDD schijf lijkt te gaan vervangen. De voordelen van SSD schijven zijn; snelheid, vrijwel geen foutmarge en is licht van gewicht. Dankzij deze schijf kan de nieuwe PS5 de data veel sneller ophalen. Hierdoor reduceert de laadtijd enorm. Wat de SSD schijf van de Playstation bijzonder maakt is dat deze niet alleen sneller is maar ook efficiënter gebruik maakt van het vermogen.

Raytracing PS5

Tot slot willen wij nog even stilstaan bij het kopje Raytracing voor de nieuwe Playstation 5. Want door het gebruik van deze nieuwe techniek stelt het de game makers in staat om tot in de detail te spelen met het licht of met reflecties in bijvoorbeeld ramen. Dit lijkt misschien niet relevant. Maar juist deze details maken de totale gamebeleving van een heel nieuw level!