Meteen naar de inhoud
Home » Xbox Series X VS PlayStation 5

Xbox Series X VS PlayStation 5

Xbox Series X VS Playstation 5, wat is de beste keuze? De keuze voor een Xbox of een Playstation heeft vooral te maken met jouw persoonlijke voorkeur. Veel gamers die al jaren Xbox spelen zijn eerder geneigd om weer een Xbox te kopen. Voor Playstation gamers geldt hetzelfde. Twijfel je? Om je een handje te helpen hebben wij een overzicht gemaakt van alle voor- en nadelen van beide nieuwe consoles. Zo kun je alle specificaties van de nieuwe Xbox en Playstation vergelijken.

Xbox Series X Vs Playstation 5

Afbeelding: Sony & Microsoft

Xbox Series X VS Playstation 5

Playstation vs Xbox, welke verschillen zijn er? De Xbox en Playstation zijn op veel gebieden gelijk, maar hebben ook veel verschillen. We delen de verschillen tussen de Xbox en Playstation in op een aantal verschillende aspecten:

 • Het design, welke omvang en wat voor design hebben de nieuwe consoles?
 • De prijs, hoeveel kost de Xbox Series X en de Playstation 5?
 • De specificaties, welke console heeft de beste processor en is het krachtigst?
 • Exclusives, welke spellen kun je exclusief op Xbox en Playstation spelen?
 • Controller, wat is het verschil in de controllers?
 • Geheugen, hoeveel geheugen hebben beiden consoles en hoe kun je het geheugen uitbreiden?
 • Backwards compatible, hoe zit het met backwards compatibiliteit.

Xbox of PS5; Het design

Allereerst is er natuurlijk het design van beide nieuwe consoles. De keuze voor een bepaald design is natuurlijk een persoonlijke, over smaak valt niet te twisten. Wat valt op bij beide consoles? Allereerst zijn er de afmetingen. De afmetingen van de Xbox Series X en PS5:

 Xbox Series XPlaystation 5
Hoogte30,1 cm38 cm
Breedte15,1 cm10,4 cm
Diepte15,1 cm26 cm
Afmetingen Xbox Series X vs PS 5

Wat opvalt is dat de Playstation 5 vooral heel hoog is. Ter vergelijking, de Playstation 5 is 38 cm hoog (39 cm met voetstuk), de Playstation 4 was 29,5 cm hoog. Daarnaast valt op dat de nieuwe Xbox vierkant is. De Xbox is dus een stuk kleiner dan de PS5. Daarnaast valt op dat de Playstation 5 wit is, de Xbox Series X is zwart. Of de nieuwe consoles ook in andere kleuren op de markt zullen komen is nog niet bekend.

Prijs Xbox vs PS 5

Ook qua prijs ontlopen beide consoles elkaar niet. Zowel de Xbox Series X, als de Playstation 5, zullen voor rond de €500,- op de markt komen. Het verschil in prijs zal vooral zitten in de controllers, de games en de verschillende bundels die op de markt gaan verschijnen.

Specificaties

Xbox Series X vs Playstation 5 specificaties, hoe zit dat precies? De specificaties van beide consoles ontlopen elkaar niet veel. Wel lijkt de Xbox Series X op dit gebied een kleine voorsprong te nemen. Dat zie je vooral terug in de processor snelheid en de grafische processor. Op deze twee gebieden scoort de Xbox net iets beter dan de Playstation.


Xbox Series X vs ps 5 specificaties:

SpecificatiesPlaystation 5Xbox Series X
Prijs€499,-€499,-
Release datum19 november 202010 november 2020
Backwards CompatibleJa, bijna alle PS4 gamesJa, bijna alle Xbox One, Xbox 360 Xbox Origanal games
CPU8-core 3.5 GHz AMD Zen 28-core, 3.8 GHz AMD Zen 2
GPU10.3 teraflop AMD RDNA 212.0 teraflop AMD RDNA 2
RAM16 GB GDDR616 GB GDDR6
Beeld resolutieTot 8k gamingTot 8k gaming
Frame rate (FPS)tot 120 frames per second (FPS)tot 120 frames per second (FPS)
Disc Drive4K UHD Blu-ray4K UHD Blu-ray

Opslag, geheugen en SSD-kaarten

De Xbox Series X console en de ps 5 worden beiden uitgerust met supersnelle SSD kaarten als opslaggeheugen. Dit is om laadtijden te verkorten en geeft ontwikkelaars meer mogelijkheden. Het gebruik van deze SSD-kaarten is in ieder geval een grote stap voorwaarts ten opzichte van de harde schijven die in vorige consoles gebruikt werden. De opslagcapaciteit van de Xbox Series X is iets groter dan die van de PS 5 (1 TB vs 825 GB). Echter, de interne SSD kaart van de PS5 is sneller dan die van de Xbox Series X (5.5GB/s voor RAW data op de PS tegenover 2.4GB/s voor RAW  op de Xbox). Op beide consoles is het mogelijk om je interne geheugen uit te breiden met een externe SSD-kaart. Welke SSD-kaarten het beste is om te gebruiken wordt later bekend gemaakt.

Xbox controller of Playstation controller

Welke controller is het beste? Een veelgehoorde reden om voor een bepaalde console te kiezen is de controller. Veel gamers hebben een voorkeur voor de Xbox-controller óf de Playstation-controller. Qua prijs schelde de PS5 controller en Xbox controller iets:

 • De nieuwe Xbox controller kost €59,99.
 • De nieuwe PS5 controller kost €69,99.

Het is vooral voorkeur welke controller jij het fijnst vindt.

Xbox Exclusives vs Playstation Exclusives

Welke console heeft de beste games? De meeste games komen uit voor beide consoles, maar er zijn een aantal Xbox Exclusives en Playstation Exclusives. Voor sommige gamers zijn de exclusives een reden om voor een bepaalde gameconsole te kiezen. Daarom hebben we voor jou de toonaangevende exclusives per console op een rijtje gezet.

Een overzicht van de bevestigde en verwachtte Xbox Exclusives vs Playstation Exclusives:

Xbox Playstation
ExomechaGod of War: Ragnarok
As Dusk FallsAstro’s Playroom
Halo InfiniteHorizon Forbidden West
State of Decay 3Deathloop
AvowedHogwarts Legacy
FableThe Lord of the Rings: Gollum
Crossfire XFinal Fantasy 16 (tijdelijk)
The Elder Scrolls 6Demon’s Souls
StarfieldDestruction All Stars
Doom EternalSpider-Man: Miles Morales
Flight SimulatorReturnal
Forza MotorsportRatchet & Clank: Rift Apart
EverwildGhostwire Tokyo
S.T.A.L.K.E.R. 2Marvel’s Avengers
The MediumGodfall
Senua’s Saga: Hellblade IISackboy: A Big Adventure
ScornProject Athia
Gran Turismo 7

Backwards compatible

Voor zowel de PS5 als de Xbox Series X geldt dat bijna alle games backwards compatible zijn. Twijfel je tussen de PS5 of de Xbox? Je kunt PS4 games niet op de Xbox Series X spelen en oude Xbox games niet op de PS5 spelen. Heb je dus altijd een Xbox gehad en wil je je oude games blijven spelen? Kies dan voor de Xbox Series X.

Verschillen Xbox Series X en PS 5

Welke console is beter, de Xbox Series X of de PS5? Als we al het bovenstaande samenvatten, komen we tot de conclusie dat beide nieuwe consoles elkaar niet zoveel ontlopen. Wil je een PS5 of Xbox Series X kopen? Vraag jezelf dan vooral af:

 • Welke Exclusives je wilt spelen.
 • Of je zelf een voorkeur hebt voor de Xbox of de Playstation.
 • Wil je jouw oude Xbox games blijven spelen? Kies dan ook nu weer voor een Xbox.